Yaygın bir şekilde "Aile Dizimi" olarak bilinen yöntem aslında "Sistem Dizimi" olarak tanımlanan genel yaklaşımın aile sistemindeki uygulamaları için kullanılan alt koludur. Sistem Dizimi her türlü sistemi oluşturan öğelerin temsil edilerek sistemin çözümlenmesinin yapılabildiği bir yaklaşımdır.
Eski bir din adamı olan Alman Psikoterapist Bert Hellinger tarafından 90’lı yıllarda öne sürülmüştür. Bert Hellinger Afrika’da misyonerlik görevi çerçevesinde uzun yıllar yaşamıştır. Psikoloji eğitiminin bir parçası olarak uzun bir süre boyunca bir Afrika kabilesi olan Zulular ile kalmıştır. Orada edindiği tecrübeler ve gözlemler sonucunda 'Aile Dizimi'ni oluşturacak olan ataların yaşayan bireyler üzerindeki etkileri üzerine çalışmalar yapmıştır.
AİLE DİZİMİ TERAPİSİ NEDİR?
Aile Dizimi terapisi, ailenin kuşaklar boyu, birbirine görünmez bir bağla, çok daha derinden bağlı olduğu anlayışına dayanmaktadır. Aile Dizimi terapisine göre aile sistemini oluşturan bir vicdan vardır ve bu vicdanı rahatsız edecek bir düzen bozukluğu oluşması durumunda tüm sistem rahatsız olmaktadır. Sisteme sonradan katılan bireyler kendilerinden önce var olan bu vicdani dengesizliği gidermek üzere çoğunlukla yaşamlarında mutluluk getirmemesi pahasına belirli roller üstlenmektedir. Bu nedenledir ki psikolojik rahatsızlıkların önemli bir kısmına, hatta belki de çoğuna içinden çıkılan kök ailede yaşanmış ve sistemi vicdanen rahatsız eden bu türden sorunlar sebep olmaktadır.
Aile Dizimi seansında amaç kişiyi mutlu etmek yahut huzurlu hissettirmekten çok hakikatin ortaya çıkartılması ve bunun görülmesidir. Esas iyileşme o zaman gerçekleşir. Ancak kişi her zaman hakikati görmeye hazır hissetmeyebilir. Bu durumda geçici bir süreliğine insanlar iyileşme sürecinde zihinsel, duygusal hatta bedensel tepkiler verebilir. Karmaşa yaşayabilir, kendisini çözümsüz bir bulmacanın içerisinde kaybolmuş gibi görebilir. Eğer dış destek ihtiyacı oluşursa terapistle görüşmeler yapması yahut birtakım seanslar alması gerekebilir.
NASIL UYGULANIR?
• Tekniğin uygulanması için aile yahut bakılan sistemin öğelerini temsil eden kişilere gereksinim olmaktadır. Bu nedenle ortalama 10-15 kişilik bir grup insana ihtiyaç duyulmaktadır. Dizimdeki roller üç çeşittir:
• Dizimi yapılan kişi
• Dizimdeki temsilciler
• İzleyiciler
• Dizimde bulunan her kişi bu rollerden bağımsız olarak eşit düzeyde fayda görür. Bu teknik insan olmanın adı konmamış birtakım yasalarına göre işlemektedir ve zaman zaman zihnin ve alınan eğitim ve koşullanmaların ötesinde bir tecrübe yaşatmaktadır. Aile Dizimi grup çalışması olarak yahut talep üzerine seans halinde yapılabilmektedir.
Sizlerde Aile Dizimi uygulayıcısı olmak isterseniz bu eğitimin ayrıcalığını kendinize sunmalısınız.