Herkes kendi hikayesinde başrol olmak ister.
İnsan kendi iç bütünlüğü ve enerjisi ile uyumlu ve dengeli doğar. Yaşamda insanın kendisine kendi enerjisi kadar özel ve anlamlı başka bir enerji az bulunur. Bu nedenle günümüzde araştırmalar insanın bu potansiyel enerjisini maksimum seviyeye çıkarmayı amaçlamaktadır. Koçluğun temel amaçlarından biri de insanın pozitif potansiyelini maksimum seviyeye çıkarmaktır. Biliyoruz ki insan bunu en güzel kendi içsel enerjisi ile gerçekleştirebilir.
Eğer bir gün kendinizi yeniden farklı bir açıdan değerlendirmek, farklılıklarınızın farkında olmak, hayatınızda daha mutlu bir renk yakalamak, gelecekle ilgili resimlerinizdeki flu alanları netleştirmek isterseniz ve bunu nasıl yapacağınızı tam olarak bilemiyorsanız, bunun için bu konularda sizinle birlikte yolculuk yapacak birine ihtiyaç duyarsanız. İşte sizin aradığınıza tam anlamıyla bir “koç” denmektir.
Niçin bir koçu tercih edelim? Koçluğu farklı kılan özellikler nelerdir? gibi sorulardan önce koçluğun ne olduğu ve ne olmadığından başlamanın daha iyi olacağı kanaatindeyim.
Koçluk; bireyin içsel yolcuğuna eşlik edebilmektir. Koçluk, insanın var olan potansiyellerinin farkına varmasını sağlayan ve bu farkındalıkla ulaşılabilir hedeflere ve olasılıklara odaklanmayı kapsayan bir öğrenme ve gelişim sürecidir. Peki, koç bunu nasıl yapar? Doğru ve güçlü sorular sorarak insanda farkındalık oluşturma ve netleştirme sağlayarak yapar.
Koçlukla bu nasıl başarılır? Aslında başarının mimarı koç değil kişinin tamamen kendisidir. Koçluk bir anlamda sizin potansiyelinizde olan ışığınızı ayna gibi tekrar size yansıtarak kendi ışığınızın sizi aydınlatmasını sağlamaktır. Koçlukta başarın sırrı insanın kendisidir. Bu nedenle etkin ve uzun süreli bir etkiye sahiptir.Koçlukta hikayenin kahramanı her zaman insanın kendisidir.
Bir koç ile çalışmaya başladığımızda ne olur? Koçla birlikte çalışmak, kişinin kendi hislerine, düşüncelerine, inançlarına dışardan bir gözle bakabilmeyi, kendine ve gelişimine yeniden farklı açılardan değerlendirme yapabilmeyi sağlar. Koç; düşündürür, aracılık eder, düşünce ve hisleri arasında olumlu bir katalizör görevi görür.
Koçluğa değişimin adresi diyebiliriz. Koçluk, insanların yürümek istedikleri yolu farkındalıkla seçmelerini, bu seçtikleri yolda kararlılıkla adım atmalarını ve olmak istedikleri yere onların ulaşmalarına destek olan profesyonel bir sistemdir. Koçluk, bireyin şimdiki mevcut durumu ile gelecekte olmak istedikleri duruma ulaşmaları için kişinin neler yapabileceği üzerinde durmaktadır.
Koç değişim ve gelişimi nasıl yapar?
Koçluk; bir koçun yaklaşımında uygun ve doğru olan nedir?
İyi giden pozitif yanlarımız nelerdir?
Geliştirmek istediğimiz yönümüz nedir?
İstenene ulaşmak için gereken nedir? sorularına dayanır. Bu hedef ve amaçlarınızın size uygunluğu, gerekliliği, önemi ve önceliği gibi konuları düşündürüp onları netleştirmek için güçlü sorular sorar.
Koçluk görüşmenin kalitesini ve başarısını belirlemede bazı temel koçluk yetkinlikleri mevcuttur. Bunlar;aktif dinleme, güçlü sorular sorma, direkt iletişim ve koçun varlığı gibi yetkinliklerdir. Koçun görüşme esnasında dinleme yaparken aktif dinleme için, bütünsel bir dinlemeyle birlikte dinlediğini iyi bir yansıtma yapabilmesi, anlatılanlara kendi gündemini katmadan doğru çözümlemelerde bulunması gerekir. Koçluğu mentör,danışman ve arkadaştan farklı kılan özelliklerden biri de bu dinleme ve soru sorma yöntemidir. Çok iyi (Fil kulağıyla) dinleyip çok güçlü sorular sormak kişiye kendi yolculuğunu yapmasında ona katkı sağlar ve en önemlisi iletişime geçerken “direkt iletişim” kurar. Koç, açık bir iletişimde dinlerken anladıklarını yargısız bir değerlendirme ile geri dönüt yapar, diğer yandan haklılık iddia etmeden ve ekleme yapmadan iletişime devam etmek koçun temel yaklaşımlarından biridir.
Diğer bir konu da,koçun varlığıdır. Örneğin; bir arkadaş kendi bilgi ve birikimini arkadaşına aktarırken koç, kişinin potansiyelinde olan bilgi ve donanımların farkındalığını ortaya çıkarır.
Koçlukta; koçla danışan aynı ve eşit konumdadır. Koçun bir üstünlüğü bulunmamaktadır. Koçluk süreci boyunca varlık gösterir ve esnek olur, içinde bulunulan zaman ve duruma göre yol alır.
Koçluk pozitif odaklıdır. Geçmişin olumsuzlukları, pişmanlıkları koçluk görüşmesinin gündemi olamaz. Koçluk olumlu duygu ve hisleri esas alır, yani neyi istemediğimiz değil neyi istediğimiz üzerine işleyen bir süreçtir.
Özetle,
Bir değişime ihtiyacınız olduğunu düşünüyor,
Bu değişim yolculuğuna bir uzmanla devam etmenin daha güzel olacağını inanıyor,
Bunu doğru ve uygun bir yöntemle nasıl yaparım? diye kendinize soruyorsanız,
HARİKA BİR YOLDASINIZ ve BİLİNİZ Kİ sizi bekleyen bir koç her zaman vardır.
Kendine ve değişime inanan insana zorluk başarı için sadece bir basamaktır.
YAŞAM KOÇLUĞU SERTİFİKA EĞİTİM İÇERİĞİ
1. Koçluk Nedir?
2. Koçun Kişilik Özellikleri Nelerdir?
3. Koçluk Sözleşmesi Nedir?
4. Koçlukta Etik Değerler Nelerdir?
5. Koçluğa Giriş
6. Koçlukta Derinleşme-Danışanı Tanıma
7. Koçun Konumu ve Dil kullanımı
8. Koçluk Görüşmelerine Genel Bakış
9. Yaşam Koçluğu Görüşmelerinde Kullanılabilecek Araçlar
10.Smart Hedef Belirleme
YAŞAM KOÇLUĞU SERTİFİKA EĞİTİMİ NELER KAZANDIRIR?
Öğretmenlik, eğitmenlik vb. meslekleri yapan kişiler için; iletişim, eğitim-öğretim becerilerini üst seviyeye taşıyarak, kişilere rehberlik etmeleri için destek olur.
Profesyonel Koçluğu meslek olarak edinmek isteyen kişiler için, yetkin ve profesyonel eğitim bilgilerini sunar.
Psikolojik Danışmanlık, Yaşam Koçluğu vb. yapmakta olan kişilerin kendilerine mesleki açıdan yeni bir halka eklemelerini sağlar.
Şirketlerde çalışan, danışmanlık, yöneticilik vb. görevler üstlenen kişiler için, liderlik ve iletişim becerilerini arttırır.
Kişilerin gelişimine yönelik, yaşam pratiklerine adapte edilebilecekleri potansiyeli geliştirir.
Yaşam Koçluğu Sertifika Eğitimi ile; koçluk mesleğinde yeterliliği sağlayacak, mesleği yüksek standartlarda icra ederek, fark yaratacak, üst seviyede koçluk becerisi edinecek, kendi yaşantınızda ve başkalarının yaşantılarında fark edilebilir iyileşme sağlayacak, var olan iş ve özel ilişkilerinizde potansiyelinizi arttıracak, doğru iletişim kurabilecek, öncelikle kendinize ve başkalarına liderlik yapma becerilerini geliştirebilecek ve mesleği icra ederken, performansınızı üst seviyelere taşıyacaksınız.
KOÇLUK EĞİTİMİ SONUCUNDA ELDE EDECEĞİNİZ KAZANIMLAR
1-) Koçluk anlaşması yapar.
2-) Koç, koçluk alan kişiyle bir güven ve samimiyet ilişkisi kurar.
3-) Koç, kişiye varlığını gösterir ve hissettirir.(Anda olmak)
4-) Koç; etkin dinler. Yorumsuz, yargısız ve kendi gündeminden bağımsız olur.
5-) Koç; güçlü ve açık uçlu sorular sorar.Meta sorular.
6-) Koç; direkt iletişim kurar. Geribildirim verir, ayna görevini görür.
7-) Koç; farkındalık ve farklı bakış açısı yaratır.
8-) Koç, eylem planı tasarlattırır.
9-) Koç, bir hedef belirlenmesine yardımcı olur. Hayal, hedef ve istek arasındaki farkı net gösterir.
10-) Koç,gelişimi ve hedeflere bağlılığı takip eder.